Targonca jogosítvány

Targonca jogosítvány – Targoncavezetői tanfolyam

A targoncavezetői tanfolyam akkor sikeres, ha államilag elismert Targoncavezető OKJ-s szakképesítő bizonyítványt és gépkezelői jogosítványt ad.

A targonca kezeléséhez szakképzett targonca vezetői tanfolyam elvégzése szükséges.
A 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet előírja, hogy a targoncás munkakör betöltéséhez gépkezelői jogosítvány is szükséges.
A rendelet a targoncákat három gépcsoportba sorolja.
A választható gépcsoportok:
– vezetőüléses targonca
– vezetőállásos targonca
– gyalogkíséretű targonca

Akinek targonca kezelésre OKJ-s szakképesítő bizonyítványa és targonca vezetői jogosítványa van sikeresebben helyezkedhet el a munkaerőpiacon az építőiparban, a szállítás, raktározás területén, logisztikákban, áruházakban, ahol targoncás állást hirdetnek.
Folyamatosan keresik a megfelelően képzett, targoncákat kezelni tudó szakembereket a targoncás állásokhoz.

A megfelelő iskola mind az elméleti, mind a gyakorlati téren megfelelő tudást ad a tanulóknak, akik targonca jogosítványt szereznek.

Sok esetben a targoncavezetői tanfolyam munka mellett is elvégezhető, ha időpontjai munkaidőn kívülre esnek.
Targonca jogosítvány megszerzéséhez sok esetben az oktató cégek az elméleti anyag elsajátításához távsegítséget nyújtanak, és előre egyeztetett időpontokat javasolnak a gyakorlati órákra.
Sok esetben a targoncavezetői tanfolyam kidolgozott vizsgakérdései interneten keresztül is a hallgatók rendelkezésére áll.
Amennyiben már alkalmazott, a targoncavezetői tanfolyamot egyes oktatók cégek részére kihelyezett formában is vállalják, hogy a targonca jogosítvány megszerzése a munka mellett is lehetséges legyen.
Érdemes oda figyelni, hogy a gyakorlati oktatáshoz ilyen esetben a cég erőforrását használja az oktató, vagy vannak saját targoncái, és azokat tudja esetlegesen kiszállítani a céghez a tanfolyam idejére. Amennyiben a cégnek is vannak targoncái célszerű azon végezni a targonca jogosítvány gyakorlati részét.
Több oktató cégnél van lehetőség ún. Europass bizonyítvány igénylésére is, amely abban segít, hogy a Magyarországon szerzett Targoncavezető szakképesítést külföldi munkavállalás esetén is elismerjék az idegen országbeli hatóságok.
Az Europass Targoncavezetői bizonyítványt a hallgatói kérésnek megfelelően angol, német, vagy francia nyelven állítják ki.
Mi szükséges egy targoncavezetői tanfolyam elkezdéséhez?
A tanfolyamon való részvétel előfeltétele minimum 8 általános iskolai végzettség és orvosi alkalmassági tehát ennek meg kell lennie, hogy valaki elkezdhesse a targonca jogosítvány megszerzését.
Általánosságban a targoncavezetői tanfolyam részletei:
Általános gépkarbantartás (gyakorlati vizsga)
Targoncavezetők speciális feladatai ( szóbeli és gyakorlati vizsga)
Emelőgépek kezelése (gyakorlati vizsga)
Ha nem a cég fizeti a képzést érdemes előre érdeklődni, hogy a targonca jogosítvány megszerzéséhez részletfizetés lehetséges e.
A gépkezelői jogosítványt a Nemzeti Közlekedési Hatóság állítja ki.
Az oktató cégek általában úgy vállalják a jogosítvány megszerzését, hogy náluk kell elvégezni az OKJ-s képzést, ez esetben Az OKJ-s Targoncavezető szakképesítés megszerzése után a gépkezelői vizsgán a hallgatók mentesülnek az elméleti vizsgatárgyak alól, már csak gyakorlati vizsgát kell tenni a választott gépcsoport(ok)ból, és birtokba vehető a gépkezelői jogosítvány is.
Esetlegesen a gépkezelői jogosítvány megszerzésére lehetőség van OKJ-s végzettség nélkül is, de ebben az esetben az elméleti tanfolyam és elméleti vizsgák alól nincs felmentés.
A hatályon kívül helyezett 6/1980 ÉVM-KPM rendelet előírásai alapján megszerzett Építőgépkezelő jogosítványba ( nem tévesztendő össze a Gépkezelői jogosítvánnyal) a targoncák típusait az akkor érvényben volt besorolási táblázat alapján jegyezték be. Ez a jegyzék a targoncákat még többféle szempont alapján különböztette meg egymástól. A megkülönböztetés kiterjedt a targoncák erőforrására, emelési magasságára, de még a terhelhetőségére is. Vizsgázni lehetett (a teljesség igénye nélkül) elektromos targonca, dízel targonca, gázüzemű targonca, szállító és magasemelő targonca, gyalogkíséretű, valamint oldalvillás targonca géptípusokra.
Az új rendelet szerinti változás, hogy az Építőgépkezelő jogosítvány típusvizsgával már nem bővíthető.
A bejegyzett géptípusok kezeléséhez 2015. december 31.-ig használható, de csak akkor, ha az emelőgépek (targoncák) esetében államilag elismert OKJ-s szakképesítéssel is párosul.

targonca_jogositvany

targonca_gepkezeloi_jogositvany

1 thought on “Targonca jogosítvány

  1. Meg van a sárga jogosítványom is meg a kék okj-és is most újra kell vizsgáznom VAJON MIÉRT ?? Ha most levizsgáznék egy elméleti 20-órás baleset és munkavédelmi vizsgát kellene tennem az új jogosítványért -plussz igazolnom kéne 70-ven órai gyakorlatot ! mivel húsz éve targoncázok mit is kérnek Meghát ki is kéri egy miniszter aki semmit sem ért ezen dolgokhoz aki meg sem született amikor én már targoncát vezettem most felébredt csipkerózsika álmából elfingotta magát és a fél országot újra akarja vizsgáztatni targoncából ! fizettem először nem kis pénzt amikor levizsgáztam targoncára ( piros jogsi ) aztán jött egy hülye sárga jogsit kért nem kis újabb pénzért megcsináltam ! Aztán jött egy másik hülye kért egy okj-és bizonyítványt a sárga jogsi mellé Most jött még egy hülye azt mondja hogy eu szabványos jogsit kell a sárga meg a kék megléte melett egy 12 órás elméleti és egy 70-ven órás gyakorlati vizsga megszerzésével kifizetnem és akkor nyugodtan targoncázhatok itthon bármelyik munkahelyen ! Az indok az -az újravizsgáztatásra hogy ez EU Szabvány ! (ez most a sárga és kék jogsi mellé plussz 100-140 ezer forint ! ) A kérdésem a szakértő felé az volt akkor ha ez eus jogsi lessz az unió országaiban el fogják fogadni ? Válasz NEM ahhoz külön kell kérnem azon a nyelven kiállított jogosítványt amely országban mukát akarok vállalni PERSZE kemény 20 -25-ezerért adják ezt meg a jogosítvány tulajdonosának!! Gyakorlatilag kb ketttőszáz ezer forintot kellene költenem arra hogy holnap a munkámat végezhessem ! EZ NEM SEMMI !!!!!!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.